На посещение в страната пристигна генералният директор на организацията Одре Азуле

Разхождайки се по наскоро обновената легендарна улица на книгите в Багдад, ръководителят на културния отдел на ООН обеща твърда подкрепа за възстановяването на Ирак, чието богато наследство е опустошено от конфликта. Годините на война и бунтове нанесоха тежки поражения на многобройните месопотамски, ислямски и християнски съкровища в страната, в която се намират шест обекта на световното наследство на ЮНЕСКО.

Ирак е люлката на цивилизациите, където са се появили писмеността и първите градове, но десетилетията на размирици са довели до увреждане или заличаване на много безценни културни съкровища. "Това са културата, образованието, които бяха умишлено унищожени, нападнати, в страна с хилядолетна история", заяви пред АФП Одре Азуле, генерален директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура.

Археолози откриха комплекс от резиденции за елита в древния град Чичен Ица в Мексико (СНИМКА)

Тя говори по време на посещението си на улица "Ал-Мутанаби", която отдавна привлича библиофилите и е кръстена на прочутия поет от Х век Абул Тайеб ал-Мутанаби. Мисията на Азуле, бивш министър на културата във Франция, идва преди 20-годишнината от ръководената от САЩ инвазия, която свали Саддам Хюсеин, но постави началото на най-кървавия период в иракската история.

Античните предмети са обект на мащабни грабежи, често от организирани престъпни групи, а от националния музей в столицата Багдад са откраднати много съкровища. Още по-големи щети са нанесени по време на бруталния възход на групировката "Ислямска държава" (ИД) десетилетие по-късно и битката за изтласкването ѝ, която опустоши големи райони в северния град Мосул.

Дори улица "Ал-Мутанаби", център на интелектуалния живот със своите кафенета и книги, не можа да избегне разрухата. През март 2007 г. самоубийствен атентат с кола бомба уби 30 души и рани 60 други.

Трусът в Турция разруши крепост на 2000 години (СНИМКИ+ВИДЕО)

Сред загиналите бяха и синовете на собственика на кафене "Шабандар", с когото Азуле седна да разговаря, придружена от министъра на културата на Ирак Ахмед Факак ал-Бадрани. „Както никъде другаде. Тези поражения от войната, от окупацията на ИД, дълбоко накърниха иракското общество", казва Азуле. "Поради това ЮНЕСКО се ангажира както никъде другаде да мобилизира международната общност и да действа пряко на място."

От 2018 г. насам агенцията е събрала над 150 млн. долара за проекти в Ирак, най-вече за възстановяването на Мосул. ИД превзе мегаполиса като своя крепост, преди да бъде изтласкана през 2017 г., но битката за повторното му превземане превърна Стария град в руини. Сред жертвите беше и наклоненото минаре от XII в., наречено Ал-Хадба, което е част от усилията на ЮНЕСКО за възстановяване.

"Тук съм, за да възстановя тази културна идентичност, да помогна на Ирак да възстанови не само стените, наследството, както правим в Мосул, но и цялото това нематериално наследство, това богатство, свързано с образованието, с ноу-хау, което пострада толкова много", каза Азуле.

Във вторник тя ще посети Мосул. Азуле се спря и в националния музей, чието повторно отваряне, както каза тя пред репортери, е знак на надежда и "позволява на много иракски семейства да се свържат отново с тази дълга история".

Ретба - бижуто на Сенегал, е напът да изчезне (ВИДЕО)

Но напомнянето за многото предизвикателства в страната дойде, когато в края на брифинга ѝ спря електричеството, както често се случва в страната, чиято електрическа мрежа е в окаяно състояние. ЮНЕСКО обяви също така обекти на природното наследство в Ирак, включително южните блата, захранвани от реките Ефрат и Тигър.

Огромните влажни зони са изложени на сериозен риск поради пресушаването им по време на режима на Саддам, както и поради изменението на климата и изграждането на язовири нагоре по течението. Благодарение на реките и водоизточниците си, "тази страна беше толкова плодородна", каза Азуле, който се срещна с президента Абдул Латиф Рашид и министър-председателя Мохамед Шиа ал-Судани.

Тя каза, че е предложила на иракските власти мисия на ЮНЕСКО, за да се види как тя може да помогне в управлението на водите. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС