"В един момент си казах, че мога и аз да създам изцяло мой стил”, каза Олову Ифе

Добавена реалност вдъхва живот на картините на артист от Нигерия. "Казвам се Олову Ифе, визуален артист съм, правя картини, които оживяват, и ги наричам "изкуство на бъдещето", разказа Олову.

„Виждате как картината оживява през телефона”, призова модерният художник. На изображението мъжът започва да свири на флейтата си, а близо до него жена в шарен хиджаб е хвалена от почитател за красотата си, докато около главата ѝ летят пеперуди. Артистът създава своите картини в това малко ателие в Лагос, столицата на Нигерия.

„Виждате дадена картина, на която се свири на флейта, после виждате друго изображение на което обаче колите наистина се движат. Това е преживяване, което определено си заслужава”, разказа Акингбойе Олувасей.

Нигерийският артист се е натъкнал на технологията на добавената реалност по време на пандемията. Тя съчетава компютърно базирани изображения на екрана с реален обект.

"Бях очарован от новата технология и се замислих как мога да включа в моите произведения, за да се откроя. По принцип виждаме обикновената боя върху платно, хората измислят различни стилове и движения. В един момент си казах, че мога и аз да създам изцяло мой стил, да направя нещо уникално и необикновено”, каза визуалният артист.

Картините му са видими с новите технологии. Публиката използва смартфоните си, за да сканира вече генериран баркод, който позволява да използват камерата на телефона си. По този начин картината оживява.

"Творбите са невероятни, не очаквах това, което видях. Точно обратното очаквах нещо обикновено, а срещнах нещо необикновено”, разказа зрител.

За Ифе не е необходимо обяснение, тъй като тази технология позволява на хората да видят отвъд това, което е на платното.

''Получавам толкова много положителни коментари. Художници ми пишат и ме питат как карам картините ми да оживяват. Вътре има скрити послания, скрити сценарии и скрита магия”, каза Олову.

За 27-годишният артист, новата технология се оказала начин да намери ниша за себе си в иначе наситената нигерийската художествена сцена.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.