Мъжът е в ареста за срок до 72 часа

Софийска районна прокуратура повдигна обвинения на 39-годишен мъж  за закана с убийство срещу министър от кабинета "Денков-Габриел". На 4 юли в София Г.Д. изпратил заплашително съобщение на действащ министър на личния му профил в социална мрежа, съобщават от държавното обвинение. Заплашеният е министърът на отбраната Тодор Тагарев, научи NOVA.

В хода на разследването служители на ГДБОП-МВР са установили, че профилът в социалната мрежа, от който е изпратена заканата, е създаден и използван от обвиняемия Г.Д. Според информация на NOVA мъжът се казва Григор Димов и е задържан в София. А поводът безработния мъж да пише на министъра, че ще го ликвидира, е подкрепата на Тагарев за Украйна.

С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. 

Димов е осъждан два пъти - през 2006 г. за нанасяне на телесна повреда и през 2009 г. за изнудване, като вече е реабилитиран. Ако бъде доказана вината му, законът предвижда до 3 години затвор. 

Случая коментираха и политици, които определиха случилото се като недопустимо. Според юристи от правна гледна точка няма разлика дали една заплаха е направена във Facebook или лице в лице. Адвокатът Иво Найденов уточни какви са разликите: "Събирането на доказателства е по-специфично и ще трябва да бъдат назначени експертизи". 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.