Причината - малкото количества снеговалежи в района на Алпите през зимата

Рейн отново с ниски нива на водите. Затова алармираха климатолозите в Германия. Реката е най-важната транспортна водна артерия на страната и играе важна роля за обмена на стоки и ресурси. Проблемът не се появява за първи път тази година, а германците вече работят по отстраняването му. Става дума за иновативен шлеп, изработен в колаборация между различни компании, който плава безпроблемно и при по-ниски нива на водата и така гарантира преноса на стоки.  Ниското ниво на реката се дължи не само на сушата, а и на малкото количества снеговалежи в района на Алпите през зимата. Оттам извира не само Рейн, но и много притоци на Дунав.

„За Дунав трябва да се има предвид, че реката е по-голяма. Следователно е възможно суша в някои части да не доведе задължително като цяло до по-ниски нива. Трябва да се случат по-мащабни процеси. Като голяма река, Дунав може по-добре да компенсира периоди на суша в някои части, отколкото Рейн, например”, обясни климатологът Петер Греве.

С влак по течението на Рейн: Приказни пейзажи и замъци от зловещи легенди (ВИДЕО)

Засега опасност за Дунав няма, но ще продължи ли тази тенденция за ниски нива на водите на реките и в бъдеще?

„Екстремно ниското ниво на реките е нормално явление. През последните години се случва ту да е горещо, ту да е влажно. Подобни ниски нива не се свързват задължително с климатичните промени. Но подобни събития се случват по-често в последните години. Така че, вероятността климатичните промени да ускорят процеса се увеличава”, поясни Греве.

А случващото се с речните води има своето отражение върху природата. С ниските нива идва и повишаване на температура на водата, което влияе негативно на рибите, растенията и цялата екосистема в дадената река.