Велизар Шаламанов и Красимир Каракачанов за вота на недоверие

Втори вот на недоверие на тема сигурност и отбрана към кабинета „Денков”. Мотивите на опозицията и реалното състояние на Българската армия обсъдиха в студиото на NOVA NEWS бившите министри на отбраната Велизар Шаламанов и Красимир Каракачанов.

„Този вот беше заявен още преди 29 октомври и стана ясно, че се прави с предизборна цел, както и референдума, който „Възраждане” обявиха пак преди едни избори. За съжаление, сериозните теми се ползват за предизборни цели”, заяви в предаването „Твоят ден” Каракачанов. По думите му това, че правителството може да бъде оценено със „слаб 2” в областта на сигурността, е повече от ясно.

„Дори дебатът, който се опитаха да направят за бронираните машини, не беше на ниво. Факт е – тази сделка е тотално безполезна за българската армия и икономика. Тази машина, която купуваме, най-вероятно изобщо няма да бъде произведена, защото я има в складовете на американската армия. Става дума за стар модел, който не отговаря на изискванията, забележете, от 2018 година, когато имаше решение на сухопътните войски с какви качества да бъде новата бронирана машина. С много по-слаба бронезащита е, няма противоминна защита, да не говорим, че цената е два пъти по-висока, отколкото беше обсъдено в парламента”, добави бившият министър.

По думите му, вместо страната ни да инвестира и да произвежда машини на собствена територия, което е „абсолютно възможно”, купуваме стари машини, които не само не отговарят на модерните изисквания на войната, но и „ги видяхме на бойното поле в Украйна, че са абсолютно безполезни и включително опасни за личния състав, който работи с тях”.

Обявиха кога ще се проведат дебатите по втория вот на недоверие

Каракачанов смята, че с тази сделка българските власти си купуват индулгенции пред американците, които не гледат с доверие на тях и ги смятат за една „корумпирана сглобка”.

Велизар Шаламанов пък заяви: „Още през 2014 година ние много ясно определихме, че основната заплаха за България е информационната война и виждаме, че тя се вихри много сериозно. Вчера беше един много добър ден за българските сухопътни войски и много лош ден за българската демокрация. За съжаление, с вота на недоверие ще бъде задълбочен този проблем чрез използването на парламентарно и ефирно време за разпространяване на неистини”.

Той посочи отново, че сделката е много добра за България. „Сделката по същество решава проблем, който се проточи 20 години”, убеден е Шаламанов.

Позициите на двамата бивши военни министри коренно се различиха, целия разговор чуйте във видеото.