Не става въпрос за пиратска, а за политическа акция в подкрепа на „Хамас“, каза Събев

Отвлеченият кораб с двама българи на борда и опитите за преговори с похитителите коментира ген. Съби Събев в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той посочи, че хусите задържат кораби на израелски бизнесмени или на борда им има израелски граждани, но в случая няма израелци, а похитителите обявиха, че ще се отнасят със задържаните като „гости“.

Продължават опитите за освобождаването на двамата български моряци

Усложнява се преминаването през Червено море, а оттам е пътят на голяма част от международната търговия, заяви Събев, и допълни, че занапред може да се наложи международен военен ескорт. За пръв път се използва хеликоптер, реално това са командоси, добре въоръжени, използвали са и бързоходни катери, каза генералът.

На този етап няма как са се атакува тази част от Йемен, която се контролира от хусите и ще се търси дипломатическо решение на казуса, поясни той. Вероятно не става въпрос за пиратска, а за политическа акция в подкрепа на „Хамас“, каза Събев.

Двама българи в плен на йеменските бунтовници: Какви са възможните ходове на властите ни?

Ако ситуацията се задълбочи, международната общност може да вземе по-крути мерки.

Събев коментира и изявлението на „Хамас“, че са близо до споразумение за примирие с Израел. Той посочи, че „Хамас“ са притиснати от израелските сили, търсят опция за отдих, който ще им послужи за прегрупиране, ще преговарят, ще се опитват да изнудват.

Повече от разговора гледайте във видеото.