Това заяви Джон Кърби

Израелските власти освободиха още 33 палестински затворници в замяна на 11 израелски заложници. Това е четвъртата размяна от началото договореното с помощта на Катар и Съединените щати примирие. Тя стана възможна, след като прекратяването на огъня беше удължено в последния момент с още 48 часа.

„Без да навлизам в проблемите на разузнаването, бих казал само, че всяка пауза в сраженията може да е от полза за врага, тъй като ще му даде време да се преоборудва, да даде почивка на изтребителите си и да ги превъоръжи. Паузата в боевете може да се разглежда като предимство. Ще продължим да работим за удължаване на примирието. Искаме да видим всички заложници на свобода и това е най-добрият начин да ги изведем”, посочи директорът на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Освободиха още 11 души, пленени от "Хамас"

В понеделник изтече 4-дневното първоначално примирие. Броят на палестинските затворници, пуснати на свобода от Израел от началото на примирието, достигна 150. Освободените израелски заложници са 69. ООН използва затишието в боевете, за да увеличи доставките на спешна помощ за жителите на Газа, но предупреди, че пратките са „капка в морето“.