Какво е усещането да погледнеш терора в очите

Още два дни глътка въздух между Израел и „Хамас”. Възможен ли е траен мир - това е въпросът, който стои в Близкия изток. Изминалият уикенд беше един от най-щастливите за заложниците, държани от терористичната групировка и техните близки, както и за пуснатите на свобода палестински затворници. Пред NOVA говори жена, която успява да избяга от ръцете на терористите. Спасява едномесечното си бебе, но губи мъжа си.

Нейното име е Шайли Атари. Тя е режисьор. Омъжена е за свой колега, с когото имат бебе на няколко месеца. Зад гърба си съпрузите имат десетки филми, но и най-страшният не наподобява това, което им се случило преди около два месеца.

„Станах да нахраня бебето. Изведнъж започнаха да ни бомбардират – силни експлозии, нещо ненормално. В онзи момент попитах мъжа ми дали ще умрем. Той ми каза да се успокоя, че ще събудя бебето. Експлозиите ставаха все по-силни и усещах, че нещо лошо ще се случи. Яхав ми каза „Няма да умрем днес”. Малко след това чухме гласовете на терористите под прозорците ни. Те се смееха, поздравяваха се, поощряваха се. Изведнъж отвориха прозореца. Преди това имахме нещо като разговор без думи с мъжа ми. Тогава за последно го видях. Той ми отвори вратата, за да избягам с бебето. Бягах с Шая в ръце през градината. Чувах ги зад себе си – бяха настървени да убият мен и бебето. Стреляха по нас”, спомня си ужаса Шайли. По думите ѝ това е било Холокост. 

За мъжа си знае, че е бил наясно, че не всички ще могат да се спасят. Казва, че нарочно останал в дома им, за да могат тя и дъщеричката им да избягат. „Надявах се да е отвлечен, но не. Хората, които са намерили трупа му, казват, че все пак и в смъртта си е бил красив – с отворени очи към небето”, споделя младата вдовица. Тя и бебето намират спасение при съседи. Крият се 27 часа без вода и храна. След това отишли в болница, защото на малката Шая ѝ трябвал кислород. В лекарските доклади пишело, че бебето е толкова дехидратирано, че плаче без сълзи.

Приятелите на Шайли Атари правят международна кампания, за да набавят на нея и дъщеричката ѝ необходимите им средства и вещи.

Повече гледайте във видеото.