Александър Канчелов и Силвия Петков с коментар по темата

Може ли всеки един от нас да се окаже в хипотеза да доказва, че не е наркозависим, ако му бъде направен такъв тест на пътя. От Асоциацията на пациентите настояват да се направи ясно разграничение между наркотиците и медикаменти, които взимаме във връзка с лечение.

След фалшиво положителни полеви тестове: Шофьор остана без книжка 3 пъти за 2 години

Списъкът на лекарствените средства, които ще дадат положителен резултат на полеви тест е дълъг. Сред тях има и такива, които могат да бъдат закупени и без рецепта. След позитивен резултат се прилага Наказателният кодекс, който инкриминира деянието, като поставя наказателна отговорност и следват редица санкции. Досегашните законови актове и регулацията  са крайно неподходящи. Това каза в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS д-р Александър Канчелов, специалист по психиатрия и лечение на зависимости. По думите му десетки хиляди български граждани, които получават предписани лекарствени средства могат да дадат положителен полеви тест  и да попаднат по ударите на закона, а това трябва да се промени.

СЛЕД СГРЕШЕН ТЕСТ ЗА НАРКОТИЦИ: Мъж остана без книжка за 7 месеца

Според адвокат Силвия Петкова проблемът не е законодателен, а в правоприлагането. „Съществуват множество лекарствени средства, които могат да дадат фалшиво-положителна проба на полевия тест. Сред тях са лекарства, използвани срещу алергии. Законодателството предвижда водачите, които смятат, че са дали фалшива проба, да дадат биологична проба. Това е уредено в специална наредба”, уточни тя.

Целия разговор гледайте във видеото.