Коментар за социалната политика в страната

Демографската криза, бедността и риска от социално включване са изключително важни проблеми, на тях трябва да отговорят и трите бюджета. Трудно може да решим проблема с бедността само с бюджета, защото това е комплексен въпрос. Бедността не може да бъде изкоренена със закони, нормативни актове, а с широка палитра от мерки. Важно е да се обърне внимание на образованието и квалификацията. Това каза Хасан Адемов, бивш министър на труда и социалната политика, в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Повишаването на доходите, за което говори Асен Василев, трябва по някакъв начин да бъдат произведени, каза той. Няма как тези доходи да се повишат сами, ако няма инвестиции и то в човешки ресурс и високи технологии, допълни д-р Адемов.

По негови думи увеличението на СРЗ зависи от много фактори, сред които човешки ресурси, инвестиционна политика, фискална политика.

Костадин Ангелов: Съзирам политически апетити към директорския пост в "Пирогов"

Министерството на труда и социалната политика трябва да реши как да се осъществява подпомагането – дали трябва да бъде избран универсален метод на подпомагане известен като „на калпак“ или да бъде таргетирано на базата на индивидуалните потребности, посочи гостът.

Максималният осигурителен доход трябва да расте, защото средния осигурителен доход подпира отдолу, ако той е ограничен, въпросът е дали трябва да се направи стъпката с 350 лв., смята Адемов. Той е на мнение, че друг важен момент е увеличаването на минималния осигурителен праг от 780 на 933 лева. Той смята, че тази стъпка е амбициозна, предвид групата на самоосигуряващите се лица, дребните земеделските стопани и др., тъй като те не могат да осигурят такива доходи.

Приеха Закона за бюджета в ресорната комисия на първо четене

Социалната комисия прие Закона за държавния бюджет и Закона за бюджета на държавното и обществено осигуряване, а Здравната комисия отхвърли бюджета на НЗОК, но всичко ще бъде решено в пленарната зала, каза д-р Адемов.