От ГЕРБ ще предложат допълнително 450 млн. лв. за Държавен фонд „Земеделие“

Ако правителството реши, то може да се разпореди във всеки един момент с Държавния поземлен фонд. Това право му е дадено в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. За това не е необходима санкция на Народното събрание, заяви председателят на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите и бивш земеделски министър Десислава Танева по повод ситуацията с Държавния поземлен фонд. Припомняме, президентът Румен Радев обяви, че може да бъде наложено вето върху Закона за държавния бюджет за 2024 г. заради евентуалната възможност да се продава държавна земя през 2024 или 2025 г. В отговор финансовият министър Асен Василев каза, че това не отговаря на истината.

Радев: Не изключвам варианта за вето върху държавния бюджет 

Василев: Президентът се е изказал по закона за държавния бюджет с фалшива новина

Танева обясни, че дали правителството ще направи обществен дебат, зависи от неговото отношение към обществото. „Това е единствено воля на властта. Но законът е дал това право на министъра, даже дори не на Министерския съвет. А дебат стана, тъй като една такава потенциална продажба, бе несъгласувана от министъра на земеделието, храните и горите. Той се е съобразил с общественото мнение, ние разбрахме от това становище и е даден като планиран приход от средносрочната прогноза по бюджета на Министерството на земеделието, която средносрочна прогноза е част от документацията по Закона за държавния бюджет за 2024 г., който влезе на разглеждане в Народното събрание, откъдето и разбрахме за този дебат“, коментира тя. 

Огнян Буюклиев: До август са закрити 323 кравеферми и 305 овчарници

На въпроса защо гласува „въздържала се“ на първо четене в Комисията по земеделие, където беше разгледан Законът за държавния бюджет на България за 2024 г. и какви са мотивите ѝ, Танева отговори, че от ГЕРБ-СДС са гласували „въздържал се“ поради това, че заложената подкрепа за земеделските стопани е едва половината от тази, която те получиха през 2022 г. и 2023 г.

Йорданов: През 2025 г. се предвижда продажбата на 700 хил. декара от Държавния поземлен фонд

„За нас това е крайно недалновидно, непреценен е рискът за продължаване функционирането на земеделските стопани. Това по никакъв начин, според нас, не следва да остане така и като знак, че ние не приемаме тази подкрепа за нормална към земеделския сектор, гласувахме „въздържал се“ на първо четене“, отбеляза тя.

Танева посочи, че за второ четене от ПГ на ГЕРБ-СДС ще направят предложение за допълнителни 450 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за подкрепа на земеделските стопани.

Депутатите отхвърлиха увеличаването на сечта в горите

Източник: БГНЕС