Временното примирие между Израел и "Хамас" се разпадна в петък

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция е "много обезпокоена" от подновяването на насилието в Газа и че той ще отиде в Катар за да подпомогне усилията за установяване на ново примирие.

Макрон също така съобщи на пресконференция в рамките на климатичната среща COP 28 в Дубай, че обстановката изисква удвояване на усилията за постигане на трайно примирие и освобождаване на всички заложници.

Шефът на "Мосад" отзова преговарящия екип на Катар

Временното примирие между Израел и "Хамас" се разпадна в петък, след като посредниците не успяха да удължат паузата. Размениха се и обвинения за провала.

Макрон също така призова Израел да изясни целите си спрямо "Хамас". "Намираме се в момент, в който израелските власти трябва по-точно да дефинират своите цели и крайната си цел: Пълно унищожаване на "Хамас" - смята ли някой, че това е възможно? Ако това е така, войната ще продължи 10 години", заяви той.

"Няма да има трайна сигурност за Израел в региона, ако сигурността му бъде постигната с цената на живота на палестинците и следователно с цената на предизвикването на възмущение сред обществеността в региона. Нека да бъдем колективно наясно", добави Макрон.

Израел иска създаване на "буферна зона" в Ивицата Газа

Източник: Владимир Арангелов, БТА