От Сдружението на общопрактикуващите лекари искат промените да залегнат в подготвяния анекс на Националния рамков договор

Пациентите да могат да се преглеждат при всеки общопрактикуващ лекар, когато техният отсъства по болест или е в отпуск. Това предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари като възможност, която да залегне в подготвяния анекс на Националния рамков договор за тази година.

Безработните ще плащат повече за здравни осигуровки

Според председателя на Сдружението д-р Любомир Киров предложението не е ново. "Миналата година отново поставихме идеята за обсъждане", каза д-р Киров.

Той уточни, че е крайно време лекарите да имат достъп до електронните здравни досиета на пациентите.
"За хората с хронични заболявания се предлага да ползват служебна рецепта за до 30 дни", каза още Киров. И добави, че няма страна в Европа с толкова богат набор от изследвания, които се правят по време на профилактичен преглед и призова гражданите да се възползват от тях.

Д-р Николова: Има пациенти, които са болни едновременно от COVID-19 и грип

Преди няколко дни Венета Атанасова заминава спешно във Варна, след като разбира, че майка ѝ има здравословен проблем. По ирония на съдбата обаче там самата тя се разболява от COVID-19. Венета споделя, че се оказва, че нямаш право да се разболееш извън града, в който живееш.

"В момента, в който ти отидеш в друг град и там се разболееш, личният ти лекар няма право да ти издаде болничен. Трябва да го направи друг, който е на територията, на която се намираш. И така аз започнах, кихайки и кашляйки, да търся лекар, което да ми издаде болничния", заяви Атанасова, пациент. 

Така след прекарани часове пред лекарски кабинети, Венета успява да получи болничен. За да не се стига до подобна ситуация от Сдружението настояват за промените.
"Черпим и от опита по време на COVID-19, когато аз се разболявам, заместникът ми се разболява, заместникът на заместника ми се разболява и какво правим тогава?", поясни д-р Киров.

По думите на председателя на БЛС предложението в голямата си част не среща единна подкрепа в гилдията на общопрактикуващите лекари.
"Не е логично във време, в което се стремим да сложим ред пред кабинетите на лекарите. Тоест всеки пациент да се знае, че ще бъде обслужен навреме и без да чака, тъй като ще си е запазил час. Всъщност да се връщаме към ситуация отварям вратата като общопрактикуващ лекар и извендъж виждам едно количество пациенти, за които дори не знам на кой личен лекар са", уточни д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС. 

Така, промяна за пациентите за момента не се очертава, но дискусията продължава. 

Повече гледайте във видеата.