Бенямин Нетаняху рискува да превърне съюзника на САЩ в „парий“

Лидерът на американския Сенат призова израелското правителство да проведе нови избори в реч, в която намекна, че министър-председателят Бенямин Нетаняху рискува да превърне съюзника на САЩ в „парий“.

Забележките на Чък Шумър, най-високопоставеният американски евреин в историята, дойдоха на фона на засиления натиск от страна на президента Джо Байдън във връзка с нарастващия брой на жертвите в конфликта, предизвикан от атаките на бойците на "Хамас" на 7 октомври.

Склад с помощи на ООН е ударен в Газа, има загинали и ранени

"Като демократична държава Израел има право да избира своите лидери и ние трябва да оставим заровете да паднат там, където трябва. Но важното е, че на израелците се дава възможност за избор", заяви Шумър, ръководител на демократичното мнозинство в Камарата, без да посочи срокове за гласуване.

Шумър заяви, че Нетаняху е една от четирите "основни пречки" пред решението за две мирни държави, наред с "Хамас" и неговите палестински поддръжници, радикално десните израелци и лидера на Палестинската автономия Махмуд Абас.

Той обвини израелския лидер, че се е обградил с десни екстремисти и е "твърде склонен да толерира цивилните жертви в Газа, което тласка подкрепата за Израел в световен мащаб до исторически минимум".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС