Голяма част от опозицията не присъства на вота

Избраха Ана Бърнабич за председател на сръбския парламент, съобщиха сръбските медии. За нея гласуваха 153 народни представители, а петима бяха против. Голяма част от опозицията не присъства на вота. Тя беше премиер на Сърбия и представител на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП).

Ана Бърнабич беше предложена от СПП на президента Александър Вучич. Коалицията около СПП спечели след предсрочните парламентарни избори през декември 129 места в 250-местния парламент на Сърбия. Опозиционната проевропейска коалиция „Сърбия срещу насилието“, която е втората сила в парламента с 65 места, многократно обвинява управляващите в изборна кражба и настоя за повторни избори.

Хиляди сърби поискаха анулиране на резултатите от изборите през декември

Бърнабич бе подкрепена и от коалицията около Социалистическата партия на Сърбия, от Съюза на унгарците във Войводина и партии на националните малцинства, отбелязва Танюг.

Председателят на СПП Милош Вучевич обясни, че Бърнабич е била отличен премиер и ще бъде отличен председател на Скупщината. 

Гласуването, както и цялото заседание, бяха съпроводени от невиждани досега мерки за сигурност. Покрай мястото на председателстващия през цялото време имаше повече от десет цивилни представители на министерството на вътрешните работи, допълва агенция "Бета".

Сръбски опозиционер е бил пребит от служители на тайните служби (СНИМКА)

Предложението Бърнабич да бъде избрана на този пост бе обсъждано в Скупщината три дни, които бяха белязани от обиди и караници сред депутатите, отбелязва сръбската секция на Радио „Свободна Европа”. По време на дебата опозиционните депутати разкритикуваха предложението Бърнабич да бъде избрана за председател на парламента.

Бърнабич трябва да насрочи изборите за местна власт в Белград, за които президентът Вучич каза, че ще бъдат на 2 юни.

След местните и парламентарните избори на 17 декември в западната ни съседка имаше масови протести, организирани от „Сърбия срещу насилието". Демонстрантите обвиняваха властите в манипулации и изборни нарушения. През февруари Европейският парламент прие резолюция за Сърбия, която призовава Белград да се проведе независимо международно разследване на нередностите на изборите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, София Ангелова