Лидерите на европейските държави обсъждат увеличаването на отбранителните си способности

Втори ден от срещата на върха в Брюксел. Лидерите на Евросъюза се събраха в четвъртък, за да разискват важни теми. Снощи лидерите на 27-те одобриха предложението доходите от запорираното руско имущество заради войната в Украйна да бъдат използвани в полза на Киев. Антоанета Николова включваме сега с повече информация. 

Лидерите от ЕС обсъждат отбраната и помощта за Украйна

Появиха се предположения, че ЕС се нуждае поне от 100 милиарда евро, за да може да се справи с евентуална атака от страна на Русия. Темата беше изведена на преден план и след писмото на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел до държавите членки, в което той призова за радикални и конкретни стъпки в областта на отбраната, но и за поставяне на икономиката на военна основа.

„Взехме много важни решения, особено като направихме възможно да вземем приходите от замразеното руско имущество. Има предложение, представено от Комисията. Решени сме да действаме много бързо, за да можем да вземем част от тези пари, за да подкрепим Украйна, включително с военно оборудване, и това показва, че 27-те лидери около масата разбират сериозността на ситуацията. Това показва, че сме решени да окажем по-голяма подкрепа на Украйна”, каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

„Има силна подкрепа за използването на приходите от замразените активи за военни цели за Украйна. Казах на лидерите, че ако сме бързи в приключването на предложението, ще можем да разпределим първия милиард още на 1 юли. Така че това зависи от нас, в нашите ръце е. Ако сме бързи, през лятото ще има конкретни действия”, добави Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase