Руска ракета навлезе на 2 км в територията на страната

Полша ще поиска обяснения от Русия за нарушаването на полското въздушно пространство от руска крилата ракета, заяви днес полското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.

"На първо място, ще поискаме от Руската федерация да сложи край на терористичните си въздушни удари по населението и територията на Украйна, да сложи край на войната и да се заеме с вътрешните си проблеми", се казва в изявление на говорителя на полското външно министерство Павел Вронски.

Русия наруши въздушното пространство на Полша рано тази сутрин с крилата ракета, изстреляна по цели в Западна Украйна. Това заявиха по-рано днес полските въоръжени сили, цитирани от „Ройтерс”.

Руска въздушна атака срещу Киев, чути са няколко експлозии

"На 24 март в 04:23 ч. имаше нарушение на полското въздушно пространство от една крилата ракета, изстреляна" от Руската федерация, се казва в изявление на полските въоръжени сили в социалната мрежа "Екс".

Руска ракета навлезе тази сутрин на около 2 км за 39 секунди във въздушното пространство на Полша, след което продължи летежа си в Украйна, заяви говорител на полските въоръжени сили.

Руската ракета, навлязла в полското въздушно пространство, "се движеше със скорост от почти 800 км/ч", поясни говорителят. Понастоящем полското въздушно пространство е в безопасност, каза още той.

Русия нанесе днес въздушни удари по Киев и по Лвовска област, която се намира в Западна Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на украински представители.

По-рано днес полските въоръжени сили съобщиха, че заради атаката срещу Западна Украйна е задействана полската авиация и авиацията на съюзни страни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Божидар Захариев