Само 13 процента от спрените коли са имали бели шофьори

Изследване показва расистко поведение на полицията в Съединените щати. Според данните - чернокожите шофьори са спирани шест пъти по-често от белите. По-чести проверки има и при латиноамериканците.

Според статистиката - само 13 процента от спрените коли са имали бели шофьори, при условие че те са мнозинство в Чикаго. Данните са за 2023-та година. Според авторите на изследването, много от проверките не са наложителни.

Изборите в САЩ: Престъпността е сред основните тревоги на гласоподавателите

"Следим проверките на автомобили от години, защото забелязахме очевидната тенденция. Започнахме през 2015-та, когато полицаите бяха ограничени да следват политиката "спиране и претърсване" и се насочиха към проверките на автомобили”, заяви Уорън Джоунс, който е директор на неправителствена организация.

По думите й практиките са широко разпространени. Голяма концентрация на такива проверки са в южната и западната част на града, където живее чернокожото население, допълни директорът на неправителствена организация. 

Расте напрежението заради антирасистките протести в САЩ (ВИДЕО)

"Аз го наричам тормоз. Виждат определен вид хора в колата, тръгват след нея и я спират. Това е тормоз. Със сирени и прожектори, без никаква причина. Просто спират хората", каза работникът в магазин в Чикаго Уил Браун.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase