Те призоваха за деескалация на напрежението между Иран и Израел

Израелски дронове атакуваха цели на територията на Иран. Медии в Техеран съобщават, че безпилотните машини са били неутрализирани от противовъздушната отбрана на страната. Ракети не са били включени в нападението.

Израел нанесе удари срещу Иран (ВИДЕО)

След безпрецедентната иранска атака по израелска територия в събота, Тел Авив обяви, че ще отвърне на удара по начин и във време, което прецени. Днешното нападение съвпада с 85-тия рожден ден на иранския духовен лидер - Аятолах Али Хаменей.

Европейските лидери искаха да наложат повече санкции на производството на дронове на Иран, припомня кореспондетът на NOVA в Брюксел Антоанета Николова. В четвъртък вечерта лидерите призоваха да се избегне ескалация на напрежението.

Според оценките за глобалните рискове тази година дезинформацията и чуждестранното влияние, особено руското, е най-голямата заплаха в краткосрочен план, предвид факта, че остават по-малко от два месеца до изборите за Европарламент. Лидерите на страните членки на ЕС се договориха да включат специален механизъм, който да проследи всички опити за руска намеса в предстоящия вот.

Кореспондент: Антоанета Николова

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Снимка: iStock