Руските ракети нанесоха сериозни щети и на язовир "Нова Каховка"

В края на март руски артилерийски обстрел нанесе сериозни щети на най-голямата водноелектрическа централа в Украйна. Нападението срещу нея изправя пред нови предизвикателства местните жители на град Запорожие и живеещите по течението на реката, съобщава съобщава Voice of America (VOA).

След като през март руските сили обстреляха водноелектрическата централа в Днипро, редица специални комисии посетиха мястото на инцидента, за да оценят щетите нанесени на структурата и местната околна среда. Електроцентралата е на над 70 години. Руските ракети прекратиха работната дейност и нанесоха сериозни щети на язовир "Нова Каховка", както и на пътя, който минава над него.

След ударите по АЕЦ "Запорожие": Има ли реална опасност от ядрена катастрофа

Местните жители се притесняват, че целият язовир може да се срути. Според експертите обаче това е малко вероятно. Те са по-притеснени за хората, които разчитат на язовира, за да си осигурят питейна вода. Освен това спирането на централата означава, че други електроцентрали трябва да работят по-усилено, за да се гарантира запазването на осветлението в Украйна, съобщават от Voice of America (VOA).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase