На дневен ред излезе въпросът за ваксинация и на бременните

Седмицата започна с нов, значителен ръст на заразените от коклюш у нас. За последната седмица потвърдените случаи са скочили с над 50%. Деца се наредиха на опашка със своите родители, за да се изследват, а на дневен ред излезе въпросът за ваксинация и на бременните.

През изминалата седмица в лаборатория са потвърдени нови 112 случая на коклюш, което прави общият им брой 317. За същия период на миналата година те са били едва 4. Два от всеки три случая са установени в София, сочат още данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Прогнозите на експертите там са, че кривата може да продължи нагоре и до 1000 случая в следващите 1-2 месеца. Процесът обаче може да бъде спрян. Основен фокус специалистите поставят върху поставяне на ваксина между 6-ия и 9-ия месец от бременността. Това, според акушер-гинеколози и педиатри, е най-добрият щит за най-рисковата група - тази на новородените.

Проф. Кантарджиев за коклюша: Хора, ваксинирайте децата си!

От рано сутринта в Центъра по заразни и паразитни болести се изви опашка. За PCR изследване чакат Владимир и неговият син Венцислав. Изпратил ги личният лекар на детето заради бума на заразата. В детската градина на Венцислав няма доказани случаи на коклюш, а надеждите на бащата са, че и другите родители са подходили отговорно към задължителната имунизация срещу болестта.

Само днес в Националния център по заразни и паразитни болести са се изследвали над 100 души със съмнение за коклюш. Всички те са били предимно в ранна детска възраст. „Три седмици подред бяха от 11 до 16-годишни. Доста от тях излязоха положителни”, каза доц. Виктория Левтерова от НЦЗПБ.

Отвъд потвърдените случаи има и скрита заболеваемост, която е най-вече сред възрастните, показват данните от направените в Центъра изследвания. От там дават и конкретен пример: „Бебенцето беше доста зле и го приеха в болница, след като потвърдихме, че е с коклюш. След това изследвахме родителите. Оказаха се, че и те са положителни. Вече бебенцето е добре”, каза доц. Левтерова.

Разпространението на коклюш: Какви са симптомите и колко продължава карантината

Акушер-гинеколози препоръчват жените, които са бременни в третия триместър, също да поставят ваксина. Целта - да осигурят антитела на новородените през първите два месеца до навършване на възраст за ваксина. „Запитвания имаме много и вече идва проблемът къде да се ваксинират. От разговор с ХЕИ разбрахме, че трябва да се насочат бременните към джипитата си”, обясни акушер-гинеколог в II САГБАЛ „Шейново“ д-р Латина Кожухарова.

Общопрактикуващи лекари обаче споделят, че въпреки множеството обаждания от техни бременни пациентки, според имунизационния календар последната шеста поред бустерна доза против коклюш се поставя на 12-годишна възраст. „Нямаме ваксина, в която да има коклюшната компонента. На 25-35-годишна възраст през 10 години се поставя TETADIF – ваксина против тетанус и дифтерия”, обясни общопрактикуващият лекар д-р Тодор Тодоров. Така за възрастните решението е в аптеката и после обратно в кабинета на личния им лекар. Д-р Тодоров се е свързал с имунизационния кабинет на СРЗИ. От там заявили, че ваксина може да се купи в аптечната мрежа.

Две бебета са първите жертви на коклюш у нас

Проверка на NOVA показа, че 6-валентната ваксина, която покрива и коклюш и обикновено се поставя на 12-годишна възраст, е била налична допреди 2 дни. „Търсенето се увеличи значително. Преди това почти не се търсеше тази ваксина и ние я свършихме. Проверих и при дистрибуторите – нямаше. Може да се употребява при деца над 4 години и при възрастни. Може да се слага в последния триместър на бремнността. Тя се използва и като бустер на всеки 10 години при възрастните хора”, посочи Николай Костов от Асоциацията на собственици на аптеки.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase