Какво следва, след като Байдън подписа закона, с който платформата може да бъде блокирана отвъд окена

Ще забранят ли САЩ ТikТok? Вчера президентът Джо Байдън подписа закона, според който или китайската компания собственик трябва да продаде приложението, или ще му бъде наложена общонационална забрана. Тя беше част от пакет закони за военна помощ за Украйна, Израел и Тайван.

Какво стои зад този ултиматум и какво следва след него? Може ли да се стигне до блокиране на приложението на територията на САЩ? Вашингтон се притеснява, че ТikТok събира данни. От известно време се води дебат за това дали приложението да бъде забранено. 

САЩ забранява TikTok, ако компанията не прекъсне връзките си с Китай

Това със сигурност не се харесва на потребителите в САЩ - около 170 милиона. Много от тях правят пари в самото приложение. Според доклад на ТikТok за 2023 г. малки, средни предприятия и собственици на бизнеси са генерирали близо 15 млрд. долара приходи, а компанията е донесла над 24 млрд. долара за американския брутен вътрешен продукт. 60% от запитаните потребители на социалната мрежа казват, че ако платформата бъде забранена, те ще мигрират към други приложения.

Забраната, ако някога дойде, ще влезе в сила след 2026 г. Главният изпълнителен директор на ТikТok Шоу Зи Чу каза, че ще даде решението за забрана на съда. Според него то е противоконституционно.

ЕК заплашва да спре TikTok Lite

„Конгресът действа, за да попречи на чуждите ни врагове да извършват шпионаж, наблюдение и злонамерени операции, да навредят на уязвими американци, на нашите военнослужещи и правителствени служители”, аргументира се Мария Кантуел, която е сенатор от Вашингтон.

Директорът на ФБР заяви, че фирмата собственик е под контрола на китайското разузнаване и комунистическа партия. „Те могат да събират и контролират данните на милиони потребители и да ги използват за всякакви операции за въздействие като използването на техния изкуствен интелект, който не е подчинен на никакви закони”, допълни той.

Кореспондент: Ясен Дараков

Целия репортаж гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase