Минималната пенсия ще нарасне с до 20%

Чешкото правителство одобри пенсионна реформа, която позволява увеличаване на пенсионната възраст над 65 години, за да се отговори на нуждите на застаряващото общество, заяви министър-председателят Петр Фиала.

Реформата, която се очаква да влезе в сила през 2025 г., ще бъде внесена в парламента, където правителството има мнозинство. "Реформата ще осигури достойни пенсии на хората, които днес са на 30 и 40 години", заяви Фиала.

Пенсионната възраст нараства с 2 месеца за жените и 1 месец за мъжете

"Ако не я бяхме одобрили, системата нямаше да е устойчива и рано или късно щеше да се срине", добави той. Възрастта за пенсиониране непрекъснато нараства и в момента е ограничена до 65 години за хората, родени след 1971 г. След реформата възрастта за пенсиониране ще нараства с продължителността на живота и ще се определя всяка година за хората, които току-що са навършили 50 години. Реформата предвижда, че средностатистическият чех ще прекара 21,5 години в пенсия.

Какви са начините за преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери

Правителството очаква, че след реформата пенсионната му сметка ще има дефицит от 1% от брутния вътрешен продукт през 2050 г., докато без реформата този дефицит ще бъде 5%.

"През 2000 г. имахме един пенсионер на пет души. През 2050 г. той ще бъде един на двама души и е ясно, че трябва да направим нещо", добави Фиала.

Минималната пенсия ще нарасне до 20% от средната работна заплата. Реформата също така позволява на хората, които извършват рискови дейности, да се пенсионират до 5 години по-рано. Чешката република е член на ЕС с население от 10,9 млн. души и икономика, която е силно зависима от производството на автомобили и износа за еврозоната.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС