Доскоро красивите диви котки бяха застрашен вид

Оцеляването на иберийския рис беше поставено под огромен риск. За щастие, групите за опазване на природата полагат големи усилия, за да спасят тази красива, европейска, дива котка, предава Voice of America.

При направеното през 2001 г. преброяване се оказа, че от иберийските рисове в дивата природа са останали само 62 в Испания и Португалия, където е естественото им местообитание. Това шокира природозащитниците, защото до този момент те смятаха, че броят им е между 600 и 1200.

Най-застрашените от изчезване животни в света (ГАЛЕРИЯ)

Екоактивистите разработиха различни програми през годините и така през 2022 г. бяха преброени 648 екземпляра от красивата котка.

Последните данни сочат, че сега има повече от 2000 възрастни и млади иберийски риса в дивата природа на Испания и Португалия. Учените определят това като огромен успех.

След серия смъртни случаи: Малайският тигър е напът да изчезне от дивата природа

От 2010 г. насам повече от 400 иберийски риса са били реинтродуцирани в дивата природа. Този метод се превърна и в начин за възстановяването на популацията на дивите бизони в Съединените щати, а след това беше приложен в Полша, Румъния и Англия, допълват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America