Той беше на 88 години

Отиде великият френски актьор Ален Делон. Той е починал тази сутрин на 88-годишна възраст, съобщи Le Figaro. В изявление, разпространено до агенция AFP, се казва: „Той почина мирно в дома си в Души, заобиколен от трите си деца и семейството си“. "Семейството му любезно ви моли да уважите личното им пространство в този изключително болезнен момент на траур", се посочва още в изявлението.

Неговата филмова кариера предизвика революция в киното във филмите на Клеман, Мелвил и Висконти.

Ален Делон през 60-те

Снимка: gettyimages

Адвокатът на Ален Делон: Животът му е в опасност

Най-известните роли на Делон са „Роко и неговите братя“ /1960 г./, "Гепардът" /1963 г./, „Самурай“ /1967 г./, „Басейнът“ /1969 г./, "Борсалино" /1970 г./, "Червено слънце" /1971 г./, „Двама в града“ /1973 г./ и много други. Той остава символът на френското кино. Партнира си с велики актьори като Лино Вентура, Жан Габен, Роми Шнайдер, Жан-Пол Белмондо, Чарлз Бронсън, Тоширо Мифуне, Урсула Андрес, Бърт Ланкастър, Клаудия Кардинале, Симона Синьоре и др.

 

Ален Делон - разбивачът на женски сърца на 81 (СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА)

Ален Делон е носител на наградите „Сезар“ за филма „Нашата история“ и почетната награда на Международния берлински кинофестивал. 

Актьорът има необикновена съдба, изградена върху дълбоки интимни разломи. Ален Делон не е имал детство като всички останали. Легендата на френското кино израства отчасти в затвора във Френе, където едва 9-годишен преживява отблизо екзекуцията на политик.

Ален Делон: Ще си отида от този свят, без да ми е мъчно за него (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Израснах в двора на Френе, между стените, играейки с децата на пазачите", казва той за този период от младостта си. Там преживява и едно от най-значимите събития в живота си, без да го разбира.

На 17 се записва в армията. Служи зад граница, но позорно е изгонен за кражба. Търсач на таланти го забелязва случайно и организира пробни снимки. Първата му роля, с която прави впечатление, е от 1959 г.. В следващите над 20 години Ален Делон е суперзвезда, сексимвол и еталон за мъжка красота.

Ален Делон снима над 90 филма през дългата си кариера. Най-положителни отзиви получава за няколко филма през 60-те години, като „Под яркото слънце” „Роко и неговите братя", „Гепардът” и „Самураят”. Работи с легендарни режисьори като Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Партнира на екрана на Клаудия Кардинале, Бърт Ланкастър, Жан-Пол Белмондо и Лино Вентура. Една от известните му роли е в „Басейнът” с Роми Шнайдер. Те са двойка и в живота. Ален Делон има връзки с много жени, но по-късно казва, че Шнайдер е била голямата му любов и съжалява, че не се е оженил за нея.

Връчиха почетната "Златна палма" на неповторимия Ален Делон (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

През годините Ален Делон се забърква в много скандали. Той дружи с извести мафиоти, като обяснява, че са му приятели отпреди влизането в киното. Неразкрито остава убийството на бодигарда му - шумен скандал в края на 60-те, за които е разпитван и в който са замесени високопоставени политици. Ален Делон признава, че е удрял жени. Двамата му сина го обвиняват в систематично домашно насилие, което той отрича. Скандал предизвика подкрепата му за известния антисемит Жан-Мари Льо Пен. Това разочарова някои, но в очите на много французи, скандалите не отнемат от блясъка му. Президентът на страната също коментира тъжната вест за смъртта му.

Връчиха почетната "Златна палма" на неповторимия Ален Делон (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

„Господин Клайн или Роко, Гепардът или Самураят - Ален Делон, изигра легендарни роли и накара света да мечтае. Даде ни незабравимото си лице, за да преобърне живота ни. Меланхоличен, популярен, потаен - той беше повече от звезда. Паметник на Франция”, каза Еманюел Макрон.

Ален Делон и Роми Шнайдер - бурната любов, приключила с писмо

Преди 5 години, в една от последните си публични изяви, Ален Делон беше награден за цялостно творчество. Тогава каза на публиката в Кан, че ако има нещо, с което безусловно се гордее в живота си, това е кариерата му на големия екран. Тя на практика приключи преди близо 30 години, понеже Делон спря активно да се снима. Но, както отбелязват днес редакциите на големите френски медии - за толкова много време нито някой го е забравил, нито усещането за значимостта му е отслаблано. Това показва какъв е мащаба на фигурата Ален Делон във френското общество и френската култура. Семейството му беше казало, че неговото предпочитание е да бъде погребан в частна церемония. Предстои да видим ще има ли официално отбелязване на тъжното събитие от страна на държавата.

 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase