Интересът към ваксинирането е намалял през последните две години

Във Великобритания тази седмица започна едновременна ваксинация срещу грип и COVID-19, след като стана ясно, че смъртните случаи от грип са стигнали тези от коронавирус през последните две зими. Британското правителство обяви и назначаването на комисар, който ще разследва COVID корупцията. 

Британските здравни власти предупредиха, че интересът към ваксинирането е намалял през последните две години и ако тази зима се случи същото, болниците могат да се окажат под сериозен натиск, а някои дори да не успеят да помогнат на всички пациенти, както ставаше по време на пандемията. Затова те призоваха възрастните хора над 65 години, бременните и страдащите от слаба имунна система да се ваксинират безплатно срещу грип и коронавирус във ваксинационните центрове. Децата пък започнаха да получават противогрипна ваксина в учебните заведения, която се впръсква в носа. 

С настъпването на есента се очаква бум на заразните болести в страната

Въпреки че последните две зими бяха сравнително леки откъм вируси, смъртните случаи в следствие на грип са над 18 000 във Великобритания, а свързаните с COVID – 19 500. Това обаче е много по-малко от над 200-тe хиляди души, които починаха по време на пандемията, преди да бъдат създадени ваксините срещу коронавирус. 

Повече по темата гледайте във видеото.