\"Сън в нощта срещу Еньовден\" е театрален спектакъл по пиесите на Уилям Шекспир \"Сън в лятна нощ\", \"Както ви харесва\" и \"Макбет\".

В нощта на Еньовден на 23 срещу 24 юни софиянци и гости на столицата ще станат свидетели на едно уникално представление. \"Сън в нощта срещу Еньовден\" е театрален спектакъл по пиесите на Уилям Шекспир \"Сън в лятна нощ\", \"Както ви харесва\" и \"Макбет\". Автор на сценария и режисьор е Валерия Вълчева.

Спектакълът ще се изиграе в гората на Борисовата градина, в познатото на младежката публика място, наречено \"Маймунарника\" с начален час 22:00 часа. Зрителите ще бъдат въвличани активно в действието от професионални актьори и музиканти - 26 на брой, включително и 12 деца. Проектът е осъществен благодарение на Столична програма \"Култура\" 2011 на Столична община. Действията в постановката ще се извършват в най-кратката нощ през годината - нощта срещу лятното слънцестоене - 23 срещу 24 юни (Еньовден).

 

Целта на такова мащабно театрално зрелище на основата на Шекспирови текстове е да отговори на силната необходимост на будната младеж в София от празник, обред, карнавал, магическа среща. Среща, свързана с универсални европейски традиции и ценности, която не е преживявана на открито, тук, в гората на София.

Автори и изпълнители на живо на музиката по текстове на Шекспир ще бъдат музикантите от култовата за българската младеж по света алтернативна група Nasekomix. Феи и елфи ще бъдат деца – музиканти, ученици на Мария Палиева, доайен на школата по ударни инструменти в България. Участието на деца-музиканти ще даде възможност за ранната им професионална реализация.

 

Идеята на открития спектакъл сред дърветата на Борисовата градина е да съединява герои: хора от различни съсловия, животни и вълшебни същества и да ги превръща от едно в друго. Създателите на спектакъла се надяват, че музиката, любовната тема, карнавалът ще привлекат нови зрители, неизкушавани досега от театъра поради идеята за прекалено елитарния му характер. Визията на вълшебствата, които е планирано да бъдат пищни и остроумни е дело на екип от художници, някои от които вече имат опит в реализиране на спектакли с Валерия Вълчева, а други са още студенти в НХА. Спектакълът ще създаде ангажимент за независими творци на свободна практика. Билети за представлението ще се продават на място след 19:00 часа. Дрескод: Бяло. /БГНЕС