Наградите „Аскеер" ще се връчат в навечерието на празника 24-ти май...

Тази година Академията „Аскеер" удостоява с голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство режисьора Асен Шопов. Неговата най-нова постановка е „Железният светилник" в Театъра на армията.

Наградите „Аскеер" ще се връчат в навечерието на празника 24-ти май.

Асен Шопов започва работа като режисьор през 1962 година в Димитровград. Работил е в различни театри у нас. През 1967 г. от сцената на Театъра на армията е свалена постановката му „Да се провреш под дъгата" от Георги Марков – намерили я за твърде критична към действителността. Днешната награда идва като заслужено признание.

„Преди всичко емоционално я приемам. Като доверие и като предизвикващо отговорност в работата, с мисълта, че може би това, което е правено през дългите години, щом става дума за цялостно творчество, не е било случайно и напразно", коментира режисьорът.

Асен Шопов смята, че наградите „Аскеер" стимулират творческата енергия на хората, които работят в театъра, но и на публиката, без която театърът би бил немислим.

„Тази професия крие в себе си всички предизвикателства, доколкото това така или иначе е трибуна и всяка вечер се срещаме с една аудитория, към която трябва да изпращаме нашите послания. И не бива да забравяме, че забавният театър е само сиропът, в който ще потопим горчилката на посланието", на мнение е Асен Шопов.

Днес Академията обяви и номинациите за награди във всички категории. За най-добро представление ще се борят „Бягство от Москва" на Драматичен театър „Никола Вапцаров"-Благоевград и две постановки на Народния Театър – „Нощна пеперуда" и „Рицар на светия дух". 

Репортер: Димитър Лъжов

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.