В Бачковския манастир оцветиха в различни цветове 2012 яйца...

 

На Велики четвъртък по традиция повечето хора боядисват яйца. В Бачковския манастир оцветиха в различни цветове 2012 яйца, в чест на настоящата година. Те ще бъдат раздадени на всички вярващи, които посрещнат христовото възкресение в обителта.

 

Още в 6 часа сутринта готвачките в Бачковския манастир запалиха 80-годишната печка и започнаха да варят хилядите яйца. Първите потопиха в червена боя.

 

Първото червено яйце тук се поставя задължително пред чудотворната икона на Света Богородица, която се смята за покровителка на манастира.По традиция в Понеделник, на втория ден от Великден, с Литийно шествие иконата на Божията майка се изнася от манастира и на ръце се носи до местността Клувията, където е била открита преди четири века.


За първи път тази година Литийното шествие няма да е с чудотворната икона на Света Богородица, а с нейно копие. Светинията, която е била дарена на манастира от двамата грузински братя Игнатий и Атанасий през 1311 г. ,  в момента се реставрира от двама гръцки монаси. Божествената икона е на повече от 700 години.

Репортер: Благой Бекриев


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.