Наследници на тримата братя, открили златото, бяха сред първите, които видяха завръщането му...

След повече от 60 години, Панагюрското златно съкровище за първи път се завърна в родния си град.

Хиляди жители и гости на Панагюрище се стекоха в Историческия музей, за да видят безценната експозиция. Златните предмети са изложени в специален трезор, оборудван с най-съвременните системи за сигруност.

Залата, която бе построена специално за експорирането на съкровището, се намира под земята в двора на музея. Всеки един от 9-те златни съда е изложен в отделна бронирана витрина, при специално осветление и звукови ефекти.

Строежът на залата-трезор и двете реплики, които ще бъдат направени на съкровището, струват над 6 млн. лева. Едно от условията съкровището да се завърне беше да има сигурна и охранявана зала. Скъпата инвестиция дарява меценатът Лъчезар Цоцорков.

За жителите на балканското градче историята за Панагюрското златно съкровище започва като приказка за тримата братя. Тримата тухлари Павел, Петко и Михаил Дейкови копаели глина през 1949 г., когато пред очите им блеснало златното съкровище. И без да се поколебаят го предали на държавата.

Сред  първите, които видяха съкровището след завръщането му, бяха  част от наследниците на тримата братя, които са го открили.

Съкровището в Панагюрище ще се охранява не само от местни полицаи, но и от служители на други дирекции в МВР.

„Мерките за сигурност са изключителни, с високо качество, най-добрите технологии, които се използват при охраната и съхранението на подобни ценности", каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
 
Панагюрското златно съкровище ще се връща всяка пролет в родния си град. В момента се изработват и две негови реплики.

Репортер: Благой Бекриев 

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.