Това отсъди не само режисьорът Сидни Полак, но и киноманите...

 

Мерил Стрийп беше обявена за най-талантливата актриса на 20 век. За такава я прогласи нейният дългогодишен партньор в работата режисьорът Сидни Полак, предадоха от „Ню Йорк Таймс" .

 

Повечето запознати с филмовото изкуство ще се съгласят с тази оценка. За запалените зрители Мерил екранизира същността на драматичното изкуство и без никакви преувеличения те я определят като съвременното превъплъщение на Елеонора Дузе или Сара Бернхард.

 

Също като колегата си Дъстин Хофман, филмографията на Мерил Стрийп процъфтява през 70-те и началото на 80-те години, но до известна степен в началото на 90-те избледнява от оскъдността на скриптовете.

 

Въпреки това  интелектът и финесът издържат. Също като Хофман и Де Ниро, тя показва една трансцендентна възможност да се потопи в героите си, да преобрази физически дори себе си, за да предаде по-добре ролите.


Блондинка с бледа кожа, почти прозрачна, с интелигентни сини очи и елегантни черти на  лицето, Стрийп поддържа крехка, мимолетна красота, която й позволява да пътува между спектъра на обикновения живот и блясъка на славата. Не случайно тази година Мерил Стрийп получи своят трети "Оскар" , а до момента е била номинирана 14 пъти за главна женска роля.

 

Този уикенд по КиноНова е изцяло посветен на нейното творчество и талант. Гледайте на 21 април трилъра „Дивата река", където тя ще влезе в ролята на умел и неподправен авантюрист. На 22 април, неделя, Мерил Стрийп ще замени рафтинга с политиката в друго хитово заглавие -„Манджурският кандидат".

 

„Дивата река" и „Манджурският кандидат" – 21 и 22 април, от 21.00 ч. по КиноНова.