Д-р Дамов от Дупница опитал да докаже, че не е пил алкохол по време на дежурство

Д-р Атанас Дамов от Дупница, който бе обвинен от близките на починала пациентка, че я е лекувал в нетрезво състояние, подменил кръвната си проба, за да опровергае това твърдение. Оказало се, че в кръвта, записана на името на Дамов, няма алкохол и упойващи вещества. ДНК анализ, извършен в Националния институт по криминалистика и криминология, обаче доказал, че пробата всъщност е на лице от женски пол.

 
Смъртта на 35-годишната пациентка настъпи на 7 октомври миналата година. Близките й веднага подадоха сигнал в полицията, твърдейки, че дежурният лекар е пиян. Проверка с дрегер показала, че в кръвта на Дамов има 2,47 промила.
 
Съдебномедицинската експертиза за смъртта на пациентката все още не е готова, за да стане ясно има ли връзка между настъпилата смърт и на медицинския екип, който се грижел за нея.
 
Събирането на доказателства по случая продължава. Изяснява се кои доктори са били на работа при взимането на кръвна проба от Дамов и как се е съхранявала тя. По закон това става пред свидетели и полицаи. Началникът на болницата в Дупница – д-р Любомир Таушански, изрази съмнение пробата да е подменена.

Ако се установи коя е жената, дала кръв вместо д-р Атанас Дамов, тя се превръща в негов съучастник и ще и бъде повдигнато обвинение. Тази сутрин, след нощно дежурство, лекарят заминал за София.
 
Повече за случая ще намерите във видеото.

Репортер: Екатерина Николова