На нея може да се види и единствената българска снимка с отличие от „World press photo”

Непубликувани и рядко излагани снимки показва документалната изложба „Незаличимо” на Българската телеграфна агенция. Тя показва важни исторически събития и личности за период от 115 години, откакто съществува агенцията. Малцина знаят, че това е една от малкото институции, които никога не са прекъсвали своето съществуване, въпреки войните, природните и политически сътресения.


Най-старата и рядко показвана снимка в изложбата е от 1895 година. На нея са роднините на Васил Левски пред паметника му в София. От края на XIX-ти век до началото на XXI-ви БТА документира войните, бомбардировките на София, както и историческите личности, оказали влияние в  историята ни. От средата на 20-ти век са показани строежа и откриването на АЕЦ Козлодуй и Кремиковци. През 80-те години БТА следи процеса срещу обвинения за покушение срещу папата Сергей Антонов.


От по-новата ни история е документирана „Голямата екскурзия” или изселването на българските турци, както  и първата кръгла маса в зората на демокрацията.


Освен политически събития, най-старата ни медия показва и родните успехи в областта на спорта и културата. Сред познатите лица са тези на младите Калоянчев и Парцалев, които снимат новогодишната програма по единствената тогава държавна телевизия. БТА отделя място и на своите най-ярки имена – в редиците й са работили Йордан Йовков, поетът Николай Лилиев, писателите Цветан Стоянов и Петър Увалиев.


На изложбата в галерия „Академия” може да се види и единствената  българска снимка, получила най-голямото световно отличие за фотожурналистика - това на „World press photo” – на свален във Виатнам американски пилот през 1972 година.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: София Стойчева