Прокуратурата ще установява само кой е неговият автор

Единственото престъпление, осъществено по време на разговора между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов през април, е незаконният запис, съобщиха от Софийска градска прокуратура. Укоримо е това, че се обсъждат детайли от делото на Мирослав Найденов, смята говорителят на градската прокуратура Румяна Арнаудова. По нейните думи обаче колегите й от районната прокуратура ще се занимават единствено с това да установяват кой е авторът на незаконния запис.

 

„Нито думите на Борисов, нито думите на Кокинов, а и тези на Мирослав Найденов, обсъждайки разследването срещу бившия земеделски министър, са престъпление”, така Арнаудова коментира факта, че Кокинов обяснява по време на разговора какви показания са давали свидетелите срещу бившия земеделски министър.

 

В края на април три файла със записи, направени в дома на Бойко Борисов в Банкя взривиха общественото пространство. На тях се чува как бившият премиер и прокурор Николай Кокинов обсъждат делото на Мирослав Найденов, развитието му и показанията на основните свидетели в процеса. От записите става ясно и че Кокинов предварително и нерегламентирано е информирал кандидат-депутата Бойко Борисов за резултатите от разследването за незаконно подслушване в МВР.

 

След проверка обаче бившите колеги на Николай Кокинов от Софийската градска прокуратура, установиха, че той не е извършил престъпление. Така, с вече бившия градски прокурор Николай Кокинов, ще се занимава само Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, която трябва да установи дали с поведението си той е нарушил морала и как трябва да бъде наказан за това. Иначе - единственият, който, според прокурорите, трябва да застане пред съда и да отговаря за извършено от него престъпление, бил човекът, направил записа.

 

Тъй като още не е ясно кой е направил незаконния запис, делото е образувано срещу неизвестен извършител. Също толкова неизвестен остава и отговорът на въпроса дали прокурорите ще успеят да открият кой е записал Борисов, Найденов и Кокинов.

 

Лидерът на социалистите Сергей Станишев реагира скептично на прокурорските заключения за липса на престъпление при подслушаните разговори в дома на Бойко Борисов в Банкя и отправи сдържани укори към обвинителите.

 

Скандалът с подслушванията тръгна именно от Станишев в края на март. Тогава председателят  на БСП занесе на главния прокурор Сотир Цацаров анонимен сигнал за масово използване на незаконни специални разузнавателни средства в МВР. Малко след това отново анонимни податели изпратиха записа на Борисов, Кокинов и Найденов до медиите.

 

Честно казано съм малко изненадан. Разбирам, че единствено незаконен е начинът, по който записът е станал публичен”, каза днес Станишев. Социалистите обаче са на друго мнение. „По мнение на нашите юристи, което беше заявявано многократно, в самия разговор се съдържат данни за престъпление, за търговия с влияние, за възпрепятстване на правосъдието.”

 

Президентът на ПЕС направи някои паралели с миналото, като припомни, че подобна е била позицията на прокуратурата за записа с Мишо Бирата. „Доколкото знам сега е възобновена проверката по случая, вече по същество”, добави Станишев.

 

Лидерът на БСП отново заяви готовност да се откаже от депутатския си имунитет, за да продължи разследването срещу него. То е за разгласяване на държавна тайна. Станишев бе обвинен през 2010 година, че като премиер е изгубил секретни доклади. Затова от прокуратурата обявиха, че е възможно да поискат сваляне на депутатската му защита.

 

Аз винаги съм на разположение на закона”, заяви Станишев и припомни, че в миналия парламент сам е поискал сваляне на имунитета си. Сега планирал да действа по същия начин, стига обвинителите да му го поискат. „Моят имунитет е предоставен, може да се каже предварително. Няма да бавя нито с един ден.”