Психологическият ефект от ден с лоша коса е значителен

Жените във Великобритания имат лоша прическа поне три пъти в седмицата, което прави 20 години от живота им, сочи изследване, цитирано от БГНЕС.

 

Във всеки ден с лоша прическа представителките на нежния пол се чувстват унили и депресирани най-малко четири часа и 26 минути. Психологическият ефект от ден с лоша коса е значителен, тъй като 80% от жителките на Острова смятат, че приемането им в обществото и красотата им зависят от добрия вид на косата им.

 

Изследването установило, че когато жените искат да излъчват самоувереност, да бъдат съблазнителни и да завладеят света, не дизайнерските дрехи, убийствените обувки или свежия грим ги тласкат напред. Половината от британките смятат, че вътрешната им сила се корени в кичурите на косата им.

 

Допитването показало още, че 67% от жените биха се притеснили на интервю за работа, ако косата им е в лошо състояние, а 63% заявили, че биха отменили важна среща, ако прическата им не е възможно най-добрата.

 

49% от работещите британки заявили, че губят самоувереност и не се справят с работата според нормалния си стандарт на важна среща или при презентация, ако прическата им е лоша, а една трета признали, че дори са си вземали болничен, за да избегнат появата на работното място с лоша коса.

 

Изследването установило още, че 52 на сто от дамите биха отменили излизане с приятели, ако не се чувстват добре по отношение на косата си.

 

Освен това британките подражават на някои знаменитости, като една трета заявили, че харесват буйните коси с подскачащи къдрици на Черил Коул, Холи Уилоуби, Кели Брук, Кейт Мидълтън и Ким Кардашян.

 

Допитването разкрило още, че в дните с лоша коса 13% от британките опитвали да прикрият положението, като носели шапка по цял ден, а 10% засилвали грима си като компенсация. Британките се ужасяват най-много да бъдат видени с лоша коса от колегите си на работното място, а една четвърт от дамите признали, че не искали партньорът им да ги вижда с лоша прическа.