Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието за обира на инкасо автомобил

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието, наложено на подсъдимия Георги Енев на 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, съобщиха от съда.

 

Първоначално той беше осъден от Пловдивския окръжен съд на осем години лишаване от свобода, като присъдата беше протестирана от прокуратурата пред Апелативен съд. Георги Енев беше признат за виновен в кражбата на близо милион и половина лева от инкасо автомобил.

 

Апелативният съд е преценил, че при обсъждането на смекчаващите отговорността обстоятелства Окръжният съд неправилно е приел покаянието на извършителя. Подсъдимият е планирал и съзнателно е извършил тежко престъпление. Целеният от подсъдимия резултат е постигнат, а парите са отнети и скрити.

 

При определянето на размера на наказанието лишаване от свобода съдът е надценил смекчаващите отговорността обстоятелства и е проявил прекомерна снизходителност. Наказание в размер на осем години лишаване от свобода не би способствало за постигането на целите на наказанието. Нещо повече, подобно наказание би насърчило потенциалните извършители на подобни тежки престъпления”, се казва в съобщението.

 

Така бе решено присъдата на Георги Енев да бъде увеличена до 12 години лишаване от свобода. Решението на Апелативния съд може да се обжалва или протестира пред ВКС в 15-дневен срок.