Той допълни, че ще се наложи и качеството на услугата да падне

„40% от болниците в момента няма да могат си платят заплатите. Ще намалим качеството на лечение също така, ако ситуацията в здравеопазването остане каквато е. Освен това болниците ще трупат дългове”. Това заяви в „Здравей, България” ген. Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия (ВМА).

 

Проф. Милан Миланов, председател на столичната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) определи ситуацията в здравеопазването като трагична. „Има злокобна повторяемост в България. Дянков отряза 30% от услугите на болниците. Системата ни е бавна. Сега се прави същото. Питам тогава – защо идвате на власт?”, допълни Миланов. 

 

Ген. Тонев сравни положението на здравните заведения с Формула едно: „На нас не само ни намаляват горивото, освен че трябва да караме по-бавно, искат да сме първи, но и казват – защо не използваме тази кола за рали, за офроуд”. Той уточни, че лошото плащане се отразява и на малките болници, които изпращат пациенти при големите, на които съответно се повишават разходите.

 

Проф. Миланов обясни, че неговата клиника за шест месеца е загубила 800 000 лева, а е лекувала 10% повече пациенти от миналата година. 

 

„Тогава се сваля качеството на услугата. Тоест, ако липсва медикамент, пациентът, ако може, си го купува. Ако не го купи, просто няма”, каза той. 

 

„Не знам дали политиците ни се раждат такива – да са със з**ника напред и с лицето назад. Приоритетът здравеопазване изчезна от политиката на този кабинет”, твърди още Миланов. 

 

Според него персоналната отговорност е на три правителства, които „превърнаха Здравната каса в банкомат”.