Според лечебните заведения трябва спешна актуализация на бюджета на НЗОК

До септември всички държавни лечебни заведения ще фалират, ако няма спешна актуализация на бюджета на НЗОК. Това твърдят и лекари, и експерти. Актуализация обаче, поне засега, не се задава.

 

Причината всички областни болници да са пред фалит е, че Здравната каса дава по-малко пари от необходимото. И малкото, което дава закъснявало с месеци. Проблемите са навсякъде в страната. 

Още по темата

 

Областната болница в Бургас дължи близо 15 милиона лева, а само през април е изхарчила 300 хиляди лева над месечния си бюджет. Именно затова преди началото на натоварения летния сезон лекарите са особено разтревожени.
 

Разклатено финансово здраве има и в Русенската болница, която има стотици хиляди дългове. Заради недостиг на пари млади кадри липсват. 

 

Към момента задълженията в областната болница в Монтана са около 720 хиляди лева, а ръководството се тревожи, че следващия месец Здравната каса може да намали лимита на болницата с повече от 30%. Това неминуемо ще се отрази на пациентите. 

 

Проблемите обаче не са само в провинцията. Четири от 10-те най-задлъжнели болници са в София. Общо само държавните лечебни заведения дължат около 350 милиона лева. От тях над 51% са дълговете за лекарства и консумативи. Резултатът е, че болниците на практика лекуват за своя сметка.

 

Според медиците и Здравната каса трябва спешна актуализация на бюджета за здраве. Такава обаче не се задава. 

 

"Не виждам предпоставки за актуализация нито на държавния бюджет, нито на отделните негови звена”, коментира премиерът Пламен Орешарски.

 

Затова той препоръча също Здравната каса да затегне контрола върху изразходваните средства, за да завърши годината с възможно най-малък дефицит.