Липса на 206 млн. лв. все пак има, констатираха апелативните магистрати

Окончателно - всички задържани по аферата КТБ остават на свобода. И съдиите се объркаха по въпроса - има ли изчезнали 206 милиона лева от банката. За разлика от градския съд, днес апелативният обяви, че има данни за източване.

 

Апелативният съд освободи срещу 3000 лева гаранция главната счетоводителка на банката – Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева. Любопитното е, че апелативните магистрати ги освободиха не защото според тях няма доказателства, а защото Димова била с разклатено здраве, а Тренева имала болни родители.


Така и не е ясно с категоричност има или не липса на 206 милиона лева. Категоричен днес бе само Тити Папазов. За  него вина за кризата в КТБ има управителя на БНБ Иван Искров.

Още по темата

Счетоводителката Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева по традиция останаха безмълвни. В защита на издирвания от Интерпол Цветан Василев обаче се хвърли треньорът Тити Папазов.


„Ако аз съм Цветан Василев и виждам, че целия държавен апарат е срещу мен, най-нормалното е да се крия, докато не се изяснят нещата и не се намери виновника. Кой е виновника? Иван Искров”, твърди Тити Папазов.


Според защитата на един от подсъдимите, Василев се криел от страх.


По 3000 лв. гаранция за счетоводителките на КТБ, реши съдът„Аз доколкото знам човекът се страхува за живота си, а не че иска да се укрива от правосъдието, то е пределно ясно”, обяснява адвокат Христо Ботев.


Липсата на Василев обаче може да блокира делото.


„Може ли да протича нормално делото, докато той е в неизвестност? - Не, за мен не”, казва адвокат Христо Ботев.


И докато Василев се издирва, а съдът чака окончателния доклад на БНБ за КТБ, съдът днес посъветва прокуратурата да събира доказателства. И освободи Димова и Тренева срещу гаранция.


Мярката на съда е окончателна. Сега се търси Цветан Василев. За да бъде разпитан. Може би той ще внесе яснота изнесени ли са или не 206 милиона и ако да – къде са.


По-късно и последната задържана - счетоводителката Тренева излезе от арест. Първото нещо, което щяла да направи след повече от месец зад решетките, е да прегърне 11-годишното си дете.


Повече по темата гледайте във видеото.