Санкция от 10 000 евро и до 1 година затвор грози тези, които поощряват диети

Долната камара на парламента на Франция одобри законопроект, предвиждащ забрана за наемане на модели с недостатъчно тегло, информира BBC News. Със законодателната инициатива към френската Национална асамблея се е обърнало Министерството на здравеопазването на Франция.

 

От днес модните агенциите са длъжни да проверяват съотношението между ръста и теглото на момичетата, за да се уверят, че разработеният за целта „индекс на телесна маса (Body Mass Index или BMI) не е по-нисък от определеното ниво”. За нарушаване на закона агентите на моделите могат да бъдат наказани с до шест месеца лишаване от свобода и различна степен глоби.

 

Законът предвижда и мерки срещу всякакъв вид толериране на анорексията, включително през медиите, рекламите и сайтовете, които насърчават опасните методи за отслабване. Тревожната статистика е, че до 40 000 души страдат от анорексия във Франция, като 9 от 10 са жени или млади момичета.

 

Неестествено слабите дамски тела според френските парламентаристи заплашват здравето на нацията. "Всеки, чийто индекс на телесна маса е под определено ниво, няма има право да работи като модел на модния подиум", гласи поправка на долната камара на френското Национално събрание.

 

Новият закон, част от по-широкия пакет на мерки за националното здраве, бе приет с мнозинство в Долната камара и тепърва ще се одобрява от френския сенат. „Законът ще позволи агенциите да бъдат сурово наказвани, ако си насилват моделите – например, като ги карат да се подлагат на прекомерна загуба на тегло или застрашават здравето им, когато те работят на трудов договор”, казва депутатът-социалист Оливие Веран, автор на законопроекта.

 

Пред френската телевизия BFMTV той допълни също така, че в модния бранш щяло да има „редовни проверки, за да се наложи върховенството на закона”. По думите му „моделите ще трябва да предоставят медицинско свидетелство, както и свидетелство за своето BMI  - индексът ще трябва да е с минимум 18 точки преди те да бъдат наемани на работа”. Средната стойност на BMI за жена във Франция по новия закон пък се фиксира на 23,2.

 

Лекарите и НПО-та, които се занимават с правата на жените, отдавна водят кампания срещу наложения образ на красота сред топ модели: "Начинът, по който този бизнес е представен в публичното пространство, подтиква към анорексия и други опасни условия за работа” констатират френски лекари". „Твърде често сме свидетели на това, как жени от модната индустрия страдат от неестествено и нездравословно слабо тегло”, предава кореспондентът на BBC в Париж Хю Скофийлд.

 

Въпреки това Националният съюз на модните агенции във Франция ще обжалва на по-висока инстанция въведената вече законодателна забрана. Ограничаването щяло да намали данъчните постъпления към държавата, след като „негативно се отрази на конкурентоспособността на френската модна индустрия по света”.

 

Френски медии припомнят, че един от поводите за законопроекта е конкретен случай от 2007 г. Тогава Изабел Каро, страдащият от анорексия 28-годишен бивш френски модел, почина съвсем скоро, след като позира за фотограф по време на кампания за повишаване информираността за заболяването.