Продукцията проследява жизнения цикъл на пет забележителни водни басейна

Какво крият дълбините на езерата ще представи Viasat Nature през следващия месец. Поредицата „Тайният живот на езерата“ ще се излъчва всяка сряда от 10 юни до 8 юли, от 21:05 часа.

 

Продукцията проследява жизнения цикъл на пет забележителни водни басейна. Зрителите ще се потопят в света на езерото Насър в Южен Египет - един от най-обширните изкуствени водоеми в света, създадени от човека. Документалният филм представя и гигантското езеро Байкал, разположено в сърцето на Сибир. Любопитен факт е, че съществува от 25 милиона години и има дълбоко корито, което е дом на много уникални животински и растителни видове.

 

Епизодите отвеждат зрителите и до езерото Тонле Сап в Камбоджа, което прелива и пресъхва, следвайки ритъма на мусоните. Далеч от всякакви градове и с непредсказуем климат, прекрасните дюни на националния парк Ленсойс Мараненсис в Бразилия са благодатна почва за живот на езерото Ленсойс. Почитателите на поредицата ще разберат и как оцеляват перуанци и боливийци, които живеят на 3800 м над морското равнище в Андите по брега на езерото Титикака.

 

Езерата на нашата планета са огромен и ценен резерв от сладководни води, от които човечеството се възползва в продължение на десетки хиляди години. Създадени посредством климатични и геоложки условия, те се поддържат с помощта на деликатния баланс между водата, която ги захранва, и реките, в които се вливат.

 

Макар че всички езера изглеждат почти еднакви, те са изключително разнообразни. Някои от тях са дълбоки колкото океани, а други могат да бъдат прекосени едва ли не без да се намокри човек. Някои изглеждат така, сякаш съществуват цяла вечност, докато други се появяват и изчезват със смяната на сезоните. Но всички езера имат нещо общо - в своите дълбини и брегове те са дом на богати и разнообразни форми на живот.

 

Какъв живот вирее в дълбините на езерата, разберете от поредицата „Тайният живот на езерата“, всяка сряда от 10 юни до 8 юли, от 21:05 часа по Viasat Nature.