Няма насилие над детето, сочат резултатите от аутопсията

 

40-дневното бебе от Пазарджик, което почина от тежка черепно-мозъчна травма, не е било бито. Това показват резултатите от аутопсията. Медици обаче се съмняват, че е било малтретирано. А родителите твърдят, че става въпрос за нещастен инцидент

 

Семейството има още 6 деца и живее в пълна мизерия в ромската махала на Пазарджик. В деня на инцидента бащата бил на работа,  майката отишла за закуски и оставила бебето на грижите на други две от деца си - на годинка и половина и на десет години  Когато се върнала, намерила пеленачето в безсъзнание със счупен череп.

 

Майката веднага завела детето в болница. Дежурният лекар се усъмнил, че травмите му са резултат от побой.

 

"Детските кости са много еластични и при едно такова падане от 40-50 сантиметра едва ли би станала такава фрактура", коментира д-р Васил Вълчев  изпълнителен директор на МБАЛ - Пазарджик, като допусна възможността да става дума за побой.

 

Детето е транспротирано до Университетската болница в Пловдив, където е било оперирано по спешност, но въпреки усилията на медиците, умира.

 

Прокуратурата образува досъдебно производство. Засега срещу неизвестен извършител, защото родителите категорично отричат да са посягали на бебето.

 

В късния следобед излязоха и резултатите от аутопсията. Съдебните лекари са категорични бебето не е бито. Няма следи от населие, а е паднало от леглото. Въпреки това прокуратурата очаква съдебно-медицинската експертиза, за да се убеди дали става дума за насилствена смърт или нещастен случай.

 

Репортер: Благой Бекриев 

 

Снимка: Thinkstock