Това е една от най-престижните награди за постижения в областта на детско-юношеската литература

В шведската столица се състоя връчването на награда в памет на Астрид Линдгрен. Това е една от най-престижните награди за постижения в областта на детско-юношеската литература.

 

Тя бе връчена на Карол Блох - директор на южноафриканската образователна организация PRAESA - /Project for the Study of the Alternative Education in South Africa/, предаде БГНЕС.

 

Тази организация "открива нови пътища в света на книгите за младите читатели в ЮАР". PRAESA е издала книги с малък формат на различни африкански езици, за да събуди у децата интерес към четенето. Друг важен неин проект е създаването на читателски клуб, където се съчетава четене с музика и театрални постановки.

 

Наградата на името на световноизвестната авторка на "Пипи Дългото чорапче", "Карлсон, който живее на покрива" и много други любими на децата книги, Астрид Линдгрен, е учредена от шведското правителство след смъртта й през януари 2002 г. Наградата има и парична премия от 5 млн. шведски крони /около 537 000 евро/.

 

Журито, което определя победителя, се състои от 12 души, които се назначават на всеки 4 години от Шведския национален съвет по култура. В него участват писатели, литературоведи, художници, критици, библиотекари. Семейството на Астрид Линдгрен се представлява от внука й Юхан Палмберг.