Екстремистите може да се сдобият с напълно легитимна държава

Нарастващата заплаха от „Ислямска държава” и нейните все по-дръзки нападения започнаха сериозно да безпокоят Европа и ни дават все по-сериозни основания да вярваме, че групировката в крайна сметка ще успее да си направи собствена автономна държава. Предпоставките за това са много, а част от тях бяха предоставени от самия Запад.

 

Първата грешка беше предположението, че ИДИЛ може да бъде конфронтирана в Сирия със същата тактика, която беше приложена в Ирак, пише в свой анализ "Индипендънт". Факт е, че убежищата на групировката могат да бъдат разклатени с въздушни атаки. Но разрушенията от гражданската война между режима на Асад и неговите противници създават условия, които могат да привлекат джихадистите обратно в страната.

 

У част от върхушката на Запад вече започнаха да се пораждат подозрения за безплодността на политиката спрямо Сирия, в която присъстват бомби, но не и мозък, коментира британският вестник. Чък Хейгъл, бившият министър на отбраната на САЩ, отпадна от администрацията на Обама миналата година, след като вдигна шум в тази посока; Ричард Форд , бившият американски посланик в Сирия, подаде оставка по сходни причини през октомври.

 

Не се изисква кой знае колко задълбочен анализ, за да видим, че амбициите на Белия дом да обучи и екипира „умерени” бунтовници в Сирия, останаха леко позанемарени. Междувременно „Ислямска държава” разшири влиянието си в близкоизточната държава въпреки бомбардировките на САЩ срещу терористичните убежища. Наистина ли това е стратегията, с която Вашингтон се надява да „унищожи” Халифата? Много по-голяма е вероятността ислямистите в крайна сметка да „спечелят” и да създадат легитимна автономна държава - със собствени паспорти и въздушен транспорт. 

 

Не можем да се преструваме, че Асад не съществува, когато отиваме в Сирия да се борим срещу ИДИЛ. Не можем и да третираме тази разкъсвана от кървави сблъсъци държава като военен проблем, без да отчитаме неговия политически аспект... макар със сигурност това да ни е много по-лесно. 

 

Сунитските мюсюлмани трябва да са сигурни, че в Сирия не ги грози война. В противен случай те ще отидат там, където ще им се предложи защита - като тази на бруталните ислямисти. Засега Асад не предоставя подобно нещо. Той или трябва да бъде принуден да отстъпи, или да сключи споразумение с останалите не-джихадистки сирийски бригади. Каквото и да се случи обаче ще бъде по-добре от сегашната каша.