Пианистът представи на публиката класически американски джаз

 

Големият джаз пианист Монти Александър припомни времето на Франк Синатра и най-добрите години на американския джаз на сцената на Международния джаз фест в Банско. Музикантът от Ямайка, който е акомпанирал дълго време на Синатра, направи изненадващ жест към певеца Васил Петров, като го извика на сцената да пее парчета на "сините очи", както е известен изпълнителят на "Моят път". 

 

Монти Александър е за пръв път в България и пристигна заедно с музикантите си Хасан Шакур – контрабас, и Обед Калвиер – барабани. Половинвековната му кариера е впечатляваща – има издадени 70 албума и е работил с най-големите имена в джаза - Франк Синатра, Тони Бенет, Рей Браун, Дизи Гилеспи, Кларк Тери, Куинси Джоунс, Барабара Хендрикс, Боби МакФерин и др. Участвал е в албума на Натали Кол, посветен на нейния баща - "Unforgettable", който печели седем награди "Грами". Монти Александър е записал и партията на пианото за филмовата партитура на филма на Клинт Истууд "Bird" за Чарли Паркър, информира БГНЕС. 

 

Пианистът представи на публиката в Банско класически американски джаз, в който имаше много импровизации, като не пропусна да изпълни и парчета, вдъхновени от родната му Ямайка. Той избра да завърши концерта си с песента на Синатра "Under my skin", като спонтанно покани на сцената "българския Франк Синатра" Васил Петров. Това беше неочаквано и за самия Васил Петров, който обаче с огромно удоволствие се включи в изпълнението. За бис двамата изпълниха великата песен "Fly me to the Moon", а Монти Александър завърши с фрагменти от ямайската песен "Banana Boat Song", бурно аплодиран от публиката.