Панайотис Лафазанис оглави парламентарната група „Народно единство”

Председателят на отцепилата се от СИРИЗА парламентарна група „Народно единство” - Панайотис Лафазанис, получи мандат за сформиране на правителство в Гърция. Той му беше връчен от президента Прокопис Павлопулос в понеделник.

Още по темата


До съставянето на нов кабинет се стигна, след като премиерът Алексис Ципрас подаде оставка. В обръщение към нацията, излъчено по държавната телевизия в четвъртък миналата седмица, Ципрас заяви, че не е успял да сключи такова споразумение с кредиторите, каквото е искал, но то е било най-доброто при сегашните обстоятелства. 


Панайотис Лафазанис беше енергиен министър в правителството на Ципрас и отявлен критик на спасителния план.

 

"Ще използвам мандата, за да получа възможност за сформиране на правителство, което ще бъде против всякакви меморандуми", посочи Лафазанис в разговор с държавния глава.

 

Според гръцката конституция, при оставка на правителството, президентът трябва да предложи на няколко опозиционни партии да сформират правителство, което да бъде подкрепено от парламента. Всяка от партиите разполага с три дни за тази цел. Ако никоя от тях не успее, ще бъде назначено служебно правителство, начело с председателя на Върховния съд Василики Тану-Христофилу и ще бъдат обявени предсрочни парламентарни избори.