Деликатесът присъства в менюто на веганите
Луканка на Бъдни вечер - може, но само ако е от цвекло. Не само на празници, но и през цялата година деликатесът присъства в менюто на веганите - да припомним, те не се хранят с никакви животински продукти. Затова пък им правят растителни алтернативи - като луканка от цвекло, салам от грахово брашно и кашкавал или сирене от кашу. Как се приготвят тези неща?
Уморени от предколедния си рецитал, Жасмин и Венера най-после се отделят от елхата, за да обърнат внимание на вечерята си. Менюто, което Ралица и Наско приготвят тази вечер, включва луканка, кашкавал и любимата на децата им пица.
„Това е вечерята, Вени. Заповядай, имаш сандвичи! Вкъщи се храним само с растителни продукти”, разказва Ралица Дюлгерова.
Ако погледнете обаче в чинията, никога няма да си помислите, че в тази храна няма нито един животински продукт. Идеята се заражда неотдавна в главата на таткото.
„Веган съм от четири години. Веганството е едно от най-добрите ми решения в живота”, разказва Атанас Дюлгеров.
Но постепенно и Ралица привиква с този начин на хранене. След месото спират и останалите животински продукти. Не само физически, но и морално, защото Ралица и Наско приемат като лична кауза ненасилието над животни. И учат децата си на това.
Единственото изключение в менюто на децата са млечните продукти. Но само в детската градина, защото там не е предвидено меню за вегани. У дома обаче изключения не се правят – даже и по Коледа.
Тайната на колбасите изцяло от растителни съставки сега ще ни разкрият тези двама души – Илияна и Добри.
„За да направим граховия салам, ни е необходимо грахово брашно, вода, малко цвекло за оцветяване и подправки. И любов, разбира се”, разказва Добри, майстор-готвач.
В това време отиваме при Илияна, която вече е започнала приготовленията за луканката.
„На първо място ни е необходимо цвекло, след това - слънчогледово семе, което всъщност при смилането имитира самите сланинки в луканката, имаме сушени домати, чия семена и подправки, които имитират вкуса на луканката. На вкус не отстъпва по никакъв начин. И на визия, ще видите”, твърди Илияна, майстор-готвач.
В столицата все повече ресторанти предлагат подобна храна в менюто си. Разказва ни Йоанна Карацанева, която за втора поредна година организира веган фестивал в София.
Личната статистика на Йоанна казва, че българските вегани са между 1 и 2% от населението.
„Определено може без хубава пържола на Коледа. Всичко е въпрос на вътрешно преосмисляне, на това човек да направи собствения си избор и да го отстоява”, на мнение е Йоанна Карацанева, организатор на „София Вег Фест”.
А в кухнята с готовите колбаси Добри ни спретва бърза веган пица. След толкова готвене е време и ние да я опитаме - при семейство Дюлгерови.
Повече по темата гледайте във видеото.