Извършени са над 25 финансови операции

 

Останалите новини от деня. Разбиха престъпна група, източила над 2 милиона евро от няколко банки в България. При мащабната акция срещу точенето на пари са задържани над 10 души. Каква точно е измамата?


Мащабната полицейска операция тече и в момента. В нея участват финансовото разузнаване на МВР и ДАНС. В Пловдив са задържани 14 души, но само срещу 9 от тях е повдигнато обвинение за пране на пари.


Лицата, замесени в престъпната схема са от Пловдив, Варна, Велико Търново и София. Една част от тях са изключително финансово грамотни, някои имат бизнес, трети са неграмотни и необразовани. Групата е действала от септември, но сигналът за незаконната им дейност е дошъл от френските служби преди Нова година.
 

Още по темата

Българи, живеещи в чужбина, проучвали внимателно големи компании, които на ден оперират с милиони левове. След това изпращали имейли от името на директорите на компаниите, в които нареждали на финансовите им отдели да преведат големи суми пари на български фирми, с които уж имали договори.


„Тоест на практика се изпраща нареждане към лице, което може да нареди на банката да преве сумите на българските дружества, вариращи обикновено между 400 до 450 хиляди евро”, обяснява окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.


За целта, преди месец, престъпната група разкрила у нас над 20 кухи фирми, по чийто сметки се превеждали парите. Едната от тях е на името на Георги Христоов Георгиев, който е обявен за общодържавно издирване. Той регистрирал  дружество с капитал от 2 лева и само след 10 дни по сметката му от чугбина били преведени един милион и 200 хиляди евро.


„В случая става въпрос за хора, които освен този тип престъпления-прпане на пари, участват и в данъчни измамви. Имат опит в създаването на фиктивни стокови и финансови потоци, познават целия механизъм на банковото теглене, превеждане на пари”, обяснява Георги Георгиев, зам.-директор на ОД на МВР-Пловдив.

 

Highslide JS
Издирваният Георги Георгиев

 

Двама от деветимата в групата са арестувани зрелищно на един от централните булеварди в Пловдив още преди Нова година. Арестът става минути, след като двамата изтеглили над 450 хиляди евро. Единият дори влязъл в банката пиян.


„Претърсени са над 20 адреса, извършени са обиски не само на домове, но и в автомобили”, обясни прокурор Даниела Станкова.


Ощетените чужди компании са над 10, но разследващите очакват техният брой да нарасне, тъй като полицейската операция тече в още 6 европейски държави.


Криминалистите проверяват дали в мащабната схема за пране на пари са участвали и банкови служители, които са подпомагали дейността на престъпната група. До момента полицията е намерила само 23 000 лева от източените над 2 милиона евро.


Репортер: Благой Бекриев