53 души са ранени

Невиждан масов разстрел в Съединените щати. 50 убити и 53-ма ранени при нападение в в нощен клуб. Трагедията се разигра в Орландо. 29-годишен мъж, за когото се предполага, че е свързан с радикален ислямизъм, нападна заведение с над 300 клиенти. 53-ма са ранени, а нападателят беше убит от полицията.

Мъж, въоръжен с автомат и пистолет атакувал препълнено заведение. Нощният клуб в центъра на Орландо е посещаван предимно от хомосексуалисти. Затова първата версия беше престъпление от омраза. По-късно стана ясно, че мъжът, на име Омар Матеен, е имал интерес към радикален ислямизъм. Оцелели при нападението разказват за ужасяващите събития.

Стрелба срещу хора, които се забавляват. Така започва всичко в нощния клуб "Пулс" в Орландо. Неизвестен мъж открива огън по препълненото с хора заведение.

„Чу се силен шум. Приличаха на изстрели, но реших, че е рап песен. Почти съвпадаха с ритъма на музиката. Но продължи много дълго и осънахме, че се стреля”, разказва свидетел на трагедията.
Нападателят убива десетки, излезли да танцуват в събота вечер.

„С прискърбие мога да съобщя, че имаме 50 убити, без нападателя. Други 53-ма са в боница. Поради мащаба на престъплението, поисках от губернатора да обяви извънредно положение във Флорида”, обяснява Джон Мина, командир на полицията в Орландо.

Двама от полицаите влизат в престрелка с извършителя. Той влиза в заведението, в което все още има много посетители. Някои са взети за заложници. Някои се заключват в тоалетната, където са блокирани от нападателя. И дори изпращат съобщения на свои роднини. Като пишат, че нападателят е при тях и полицията трябва да дойде веднага. Някои успяват да се измъкнат през прозорците.

„Наши приятели все още са вътре. Двама от тях бяха ранени. Единият в ръката, другият в крака”, разказва свидетел на разстрела в Орландо.

Паркингът на заведението се превръща в полева болница. На много пострадали е оказана първа помощ на асфалта, между колите. Три часа след началото на стрелбата, полицията решава да атакува похитителя. Използват тежка бронирана машина, за да разбият една от вратите.
Не е ясно дали има пострадали при полицейската операция. Беше обявено само, че са освободени 30 души. Както и че нападателят е бил убит.

„Разбира се, че разглеждаме това и като терористично нападение. Не изключваме нито една възможност. Всяко едно масово убийство може, по принцип, да се разглежда като акт на тероризъм”, казва Дани Бенкс, офицер в полицията в Орландо.

„Можем да потвърдим, че това е ситуация с множество жертви“, се казва в съобщение на силите на реда в Twitter.

Полицията е извършила контролирана експлозия пред клуба. 

Това е вторият инцидент с огнестрелно оръжие в Орландо за последното денонощие. Вчера там бе застреляна 22-годишната певица Кристина Грими, докато даваше автографи след концерта си. Нападателят се самоуби.

Версията за тероризъм става водеща в разследването на ФБР, което в момента проверява дали става въпрос за вътрешен тероризъм или за някаква международна връзка. По първоналачна информация около тялото на стрелеца и в неговата кола е имало вързани експлозивни устройства, но засега властите не са открили такива. Започва дълго и мащабно разследване.  

Президентът на САЩ Барак Обама осъди в неделя като "акт на терор и омраза" най-масовото убийство със стрелково оръжие в историята на Съединените щати, при което загинаха 50 души в гей клуб във Флорида.

"Нито един акт на терор и омраза не може да промени това, което сме", каза президентът по време на много кратка реч на живо от Белия дом. Той обяви, че ФБР е започнала разследване за тероризъм.

Темата следят Ясен Дараков и Момчил Минков