Вижте кои участъци се нуждат най-спешно от ремонт

У нас 40% от третокласните пътища са в окаяно състояние, призна шефът на пътната
По темата
агенция инж. Лазар Лазаров. Според него ремонтите им ще се съобразяват с натовареността и трафика на всеки участък. 
 
Най-критично е състоянието на пътищата в Северна България, и по-конкретно отделни участъци в районите на Разград и Силистра, Плевен и между Видин и Монтана. По тази причина още през април бяха отпуснати 100 милиона лева за ремонт на 240 километра пътища.
 
По второкласния път към "Дунав мост 2" дупките се редуват с кръпки. Основен ремонт тук не е имало от години. Картината не е по-различна в селата по пътя. Дори и спешната помощ трудно стига до тях.
 
В района на Чирпан републиканският път от село Върбица е затворен, но се използва по необходимост. Въпреки че от години пътят е забранен за преминаване, движението не е спряло. Макар и с риск за живота на хората и автомобилите.
 
От Костенец към Боровец и Самоков има над 35 километра второкласен път. Малко след село Радуил има опасно пропадане. Мантинелата буквално виси във въздуха. Очевидно е, че пропадането е старо. Укрепено е, доколкото е било възможно. Но със сигурност то няма да издържи дълго.
 
Ремонти текат на много места. Приоритетните участъци се избират според тяхната натовареност. Добре познатите кръпки обаче не са добър вариант, признават от пътната агенция.
 
На пари се разчита по оперативна програма "Регионално развитие" и от бюджета. Годишно страната има нужда от около 600 милиона лева за текуща поддръжка на пътищата. За изграждане и поддръжка на пътищата регионалното министерство разчита и на системата за пътни тол такси. Тази седмица процедурата ще бъде стартирана отново, след като вече 2 пъти се провали. Ако изпълнителят бъде избран до пролетта, ще има срок от 18 месеца.